A PEGI besorolásról

A PEGI-ről (www.pegi.info)


A korhatár-besorolás biztosítja, hogy a szórakoztató termékek, pl. filmek, videók, DVD-k és számítógépes játékok egyértelmű jelöléssel rendelkezzenek arra vonatkozóan, hogy tartalmuk alapján mely korosztályok számára alkalmasak. A korhatár-besorolás útmutatást nyújt a fogyasztók (elsősorban szülők) számára és segít nekik eldönteni azt, hogy megvegyenek-e egy bizonyos terméket. 

 

Európa-szerte több millió játékos játszik számítógépes és videojátékokat. Az Egyesült Királyságban a 16 és 49 év közötti lakosság 37 százaléka vallja magát „aktív játékosnak" (a meghatározás szerint az számít ilyennek, aki konzolon, kézi konzolon vagy PC-én játszik). Összehasonlításképpen Spanyolországban és Finnországban a 16 és 49 év közötti lakosság 28 százaléka számít „aktív játékosnak" [Nielsen jelentés, 2008]. A játékok többsége (49 százalék) bármilyen korosztályú játékos számára alkalmas, de sok olyan van, amelyek csak idősebb korú gyerekek és tizenévesek számára alkalmasak. Olyan játékok is vannak (4 százalék), amelyek kifejezetten felnőttek (18 éven felüliek) számára készülnek.


A játékon feltüntetett besorolás azt jelzi, hogy a játék egy bizonyos kor feletti játékosok számára alkalmas. Ennek megfelelően a PEGI 7 jelű játékok csak a hétévesek és annál idősebbek számára alkalmasak, a PEGI 18 jelű játékok pedig csak a tizennyolc éven felüliek, vagyis a felnőttek számára. A PEGI besorolás a játék életkor szerinti alkalmasságát veszi figyelembe, nem a nehézségi szintet.

A PEGI-t Európa-szerte használják és elismerik, és az Európai Bizottság lelkes támogatását is élvezi. Az európai harmonizáció modelljeként tartják számon a gyermekvédelem területén.


Mi a PEGI?


Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert (PEGI) azért hozták létre, hogy segítsenek az európai szülőknek megfelelő információkon alapuló döntést hozni a számítógépes játékok vásárlásával kapcsolatban. 2003 tavaszán történő bevezetése óta több országos korhatár-besorolási rendszert váltott fel egy olyan egységes rendszerrel, amelyet az európai országok többségében, 30 országban (Ausztriában, Dániában, Magyarországon, Lettországban, Norvégiában, Szlovéniában, Belgiumban, Észtországban, Izlandon, Litvániában, Lengyelországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Finnországban, Írországban, Luxemburgban, Portugáliában, Svédországban, Cipruson, Franciaországban, Izraelben, Máltán, Romániában, Svájcban, Csehországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban) használnak.

A rendszert támogatja a konzolgyártók többsége, így a Sony, a Microsoft és a Nintendo, valamint az interaktív játékok kiadói és fejlesztői Európa-szerte. A korhatár-besorolási rendszert az Európai Interaktív Szoftver Szövetség (ISFE) fejlesztette ki.


Mit jelentenek a címkék?


A PEGI korhatárcímkék a csomagolás elülső és hátoldalán vannak elhelyezve és az alábbi korhatárok valamelyikét jelölik: 3, 7, 12, 16, 18. A címkék megbízhatóan utalnak a játéktartalom alkalmasságára a kiskorúak védelme tekintetében. A korhatár-besorolás nem veszi figyelembe a játék nehézségi szintjét vagy a használatához szükséges készségeket.

 

 


A csomagolás hátoldalán található leírószavak szolgálnak magyarázattal arra, hogy egy játék miért az adott besorolást kapta. Nyolc ilyen leírószó van: erőszak, durva beszéd, félelem, kábítószerek, szexuális tartalom, megkülönböztetés, szerencsejáték és online játék másokkal.

PEGI 3
Az ide sorolt játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása komikus kontextusban (pl. a Bugs Bunny vagy Tom & Jerry rajzfilmekre jellemző erőszak-ábrázolás) megengedett. Fontos, hogy a gyermek a képernyőn szereplő személyeket ne azonosíthassa valós életbeli személyekkel, a képernyőn szereplő figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat vagy képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el.
PEGI 7
Minden olyan játék, amely különben 3 besorolású lenne, de tartalmaz néhány ijesztő jelenetet vagy hangot, ebbe a kategóriába sorolható be.
PEGI 12
Azok a videojátékok, amelyek a fantázia világába tartozó személyekre irányuló, kissé szemléletesebb jellegű erőszakot és/vagy ember-kinézetű vagy felismerhető állatokra irányuló nem szemléletes jellegű erőszakot ábrázolnak, valamint azok a videojátékok, amelyek kissé szemléletesebb jellegű meztelenséget ábrázolnak, ebbe a kategóriába sorolhatók. A durva beszédnek ebben a kategóriában mérsékeltnek kell lennie, és nem tartalmazhat szexuális töltelékszavakat.
PEGI 16
Ezt a besorolást kell alkalmazni akkor, ha az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, hogy az a valós életben várhatóval megegyezik. A PEGI 16 besorolású játékok tartalmazhatnak szélsőségesebben durva nyelvhasználatot, a dohányáru és kábítószerek használatát és a bűnözői tevékenységek ábrázolását
PEGI 18
A felnőttekre részére történő besorolást kell alkalmazni durva erőszak ábrázolása esetén és/vagy akkor, ha konkrét erőszaktípusok elemei kerülnek ábrázolásra. A durva erőszakot a legnehezebb meghatározni, mivel sok esetben nagyon szubjektíven értelmezhető, de általánosságban olyan erőszakként jellemezhető, amelynek az ábrázolása a nézőben visszatetszést vált ki.
Durva beszéd
A játék durva beszédet tartalmaz.
Hátrányos megkülönböztetés
A játék hátrányos megkülönböztetést ábrázol vagy hátrányos megkülönböztetésre ösztönző anyagot tartalmaz
Kábítószerek
A játék kábítószerek használatára utal vagy azt ábrázolja.
Félelem
A játék félelmetes vagy ijesztő lehet a kisgyermekek számára.
Szerencsejáték
A játék szerencsejátékra ösztönöz vagy szerencsejátékot tanít.
Szex
A játék meztelenséget és/vagy szexuális viselkedést ábrázol vagy szexuális utalásokat tartalmaz.
Erőszak
A játék erőszak ábrázolását tartalmazza.
Online
A játék online játszható.