Get Adobe Flash player

 

Hír - 30 év után is, még mindig… CIVILIZATION!

1991-ben indult útjára a Civilization, így idén tölti a harmincadik születésnapját a játék. Ennek örömére a Firaxis és a 2K különleges eseményekkel kedveskedik a játékosoknak, illetve kedves meglepetésekkel és jobbnál-jobb ajánlatokkal is készültek.


Az ünneplés első lépéseként, engedjétek meg, hogy tolmácsoljuk a Civilization megteremtője, Sid Meier gondolatait, melyeket egy blogpostban tett közzé a Civilization.com oldalon.


Íme a levél:
„Hello mindenki, itt Sid Meier!


Ahogy azt szerintem már mind tudhatjátok az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján, a Civilization mindig is híres volt a „csak még egy kör" jelenségről - amikor leülsz egy gyors játékra és egyszer csak azon kapod magad, hogy hoppá, hajnali két óra van!


Az évek alatt persze sokan tettük fel a kérdést: miért olyan erős ez a „még egy kört" jelenség. A játékfejlesztői válasz erre az lenne, hogy azért, mert rövid-, közép- és hosszútávú célokat adunk a játékosoknak és ezek a célok folyamatosan kavarognak az ember fejében. Kiválasztod a helyet a városodnak; megtervezed a termelést, kutatást és az épületek sorrendjét; de mindenek felett megálmodod mekkorára akarod duzzasztani a városodat, a birodalmadat és egyáltalán: hogyan akarsz nyerni? A Civilization úgy lett kialakítva, hogy folyamatosan fejlődésre ösztönözzön. Mindig van egy új tudományág, mait ki lehetne fejleszteni; mindig van egy újabb kontinens mait fel kellene fedezni.

De a jó játéktervezés nem feltétlenül válaszolja meg a kérdést, hogyan is lehet ilyen sikeres a játék 30 év után is. Ha meg akarjuk fejteni a kérdést, szerintem mélyebbre kell ásnunk. Mindennek a legmélyén, mit élveznek játékosok Civilizationben? Mitől más egy Civ-játékos? Talán a történelem vagy s kultúra szeretete a megfejtés? De hiszen annyi más hasonló játék létezik. Talán a remek dizájn miatt? Annyi más játéknak van hasonlóan káprázatos grafikája.

Én úgy látom, hogy valami olyan lehet a válasz, ami egy igazán, mélyen emberi vágy: a vágy, hogy alkossunk, teremtsünk, formáljuk a világot és hogy egy szebb jövő felé vezessük az emberiséget, a közösségeinket. Hogy megszerezzük azokat az eszközöket és tudást, ami ezeknek a vágyaknak teljesítéséhez kell.


Minden játék a maga módján egy erő-vágy beteljesítés. Megtehetsz olyan dolgokat, mikre vágysz, de a való életben nem tudnád megtenni. Néhány ezek közül kicsit fantasztikus: mágikus hatalmaddal legyőzheted a sárkányt. Mások a realitás talaján mozognak inkább, de megkímélnek a fizikai sérüléstől: miért ne próbálnál meg bevenni egy kanyart a száguldó autóddal verseny közben?


A Civilizationben elvezetheted a népedet a bőség és a jólét földjére. Vagy teremthetsz egy olyan civilizációt, ami a művészeteket és a kultúrát tartja fontosnak. Választhatsz vallást is, ha akarsz és elterjesztheted a világban. De a klímaváltozás ellen is tehetsz, meg tudod állítani.


Ennek az ünneplésnek igazából Te vagy a középpontja. 30 éve Te, a játékos vagy ennek a franchisenak a középpontjában - Te, aki a világot formálod jó vagy épp rossz irányba; Te, aki egy szebb jövő felé vezeti az emberiséget; Te, aki olyan birodalmat épít, mely kiállja az idő próbáját. Újraírtad a történelmet, megváltoztattad a világ sorsát! Felépítetted a tökélete várost, A diplomácia mesterévé váltál. Vagy éppen a világ felperzselőjévé...


Azt akarjuk, hogy a reflektorfény Téged világítson most meg és azt az egyedi utat, ahogy a Civilization mesterévé váltál. Ahogy ez a mostani egy kiemelkedő pillant Civilization számára, ez ugyanúgy, ha nem jobban, a Te pillanatod is!

Dicsőség NEKED, a Nagynak!

 2021.10.01
 


vissza
 
 
 
 

Előkészületben

összes
 
 
 

Friss megjelenéseink

 • Far Cry 6 (XONE/XSX) Lövöldözős / FPS
   
  Xbox Series X
   
   
   
   
 • Far Cry 6 (PS4) Lövöldözős / FPS
   
  Playstation 4
   
   
   
   
 • Far Cry 6 (PS5) Lövöldözős / FPS
   
  PlayStation 5
   
   
   
   
összes